Om Mig

Smaker – Dofter – Upplevelser!

Ända sedan barnsben har detta påverkat mig på alla sätt. När jag som liten tillbringade somrarna i farmor och farfars sommarstuga i Silvåkra utanför Lund/Dalby där det fanns torrt sommargräs, fuktig ek, murrig sommarstugedoft, järnrikt vatten i “rickepumpen” och inte minst moreller som farmor gjorde vin av varje höst. Detta dracks sedan på alla släktmiddagar, och vi barn fick alltid smaka en liten klunk.

Kaffe och cigarettdoft; mamma och gatans hemmafruar samlades kring eftermiddagskoppen när vardagsbestyren var klara. Cigarr och cigarill-doften från morfar och farfar. Bensin när pappa tankade. Saltvatten från sommarens havsbad i Kämpinge-bukten. Ättiks-inläggningar till söndagsmaten.

Sen kom himmelriket; semestrarna genom Europas dofter och smaker! Jag provade allt och bara njöt – inte många restaurangkök jag inte har provat smaken av såsen eller grytan. Föräldrarna drack det inhemska vinet och jag fick alltid smaka en klunk av dessa olika – alltid annorlunda smak i varje glas! Konstigt, hur kan det vara så?

Åren gick och så småningom ville jag veta mer. Hur kunde vinerna smaka olika trots exakt samma grunddruva? Hur kunde vinerna påverkas av vilken mat vi åt och vilka tillbehör vi hade till?

Jag tog kontakt med Munskänkarna och mitt intresse började blomstra! På Munskänkarna har jag lyssnat till massor av föreläsningar, provat/spottat/provat/spottat många viner och framför allt utbildat mig genom deras internutbildningar terminsvis och kortkurser som Grundutbildning, Druvkurser, Mat och Vin…..

Jag köper mycket vinböcker och vinlitteratur,  pluggar själv regelbundet vidare. Detta ämne blir bara mer och mer intressant ju mer man lär sig och förstår!

Vinprovningar har jag hållt sedan 2011 hos privatpersoner, föreningar och flera företag.

Jag reser gärna iväg och besöker vingårdar tillsammans med min man och njuter av druvorna och dess karaktär på plats. Att få träffa vinmakaren på plats är väldigt lärorikt.

Låt mig få locka er till en nyfikenhet och upplevelse i vinets och vinmakeriets intressanta värld!

 

Utbildning:

Via Munskänkarna:

  • 2 betyg – pågående
  • Druvkurser olika
  • Mat & Vin-kurs
  • Druvbetyg praktik
  • Druvbetyg teori
  • Introduktion/Grundkurs