Grönsaks/svamp-risotto 
Jag älskar risotto - här i min höstiga variant med grönsaker och svamp. Så god!


Dryckestips:

Lill-Harald 2022, druva: Solaris, Vingården i Klagshamn, Sverige

Vin Naturel Cuvée Tradition, 2022, druva: Merlot, Maison Robert Olivier (Vins Biecher), Alsace, Frankrike

Alkoholfritt: Cognato (burk), druva: Chenin Blanc, Sommestad & Malmnäs AB

Ingredienser:

Rapsolja, 2 dl vitt vin

1 liter vatten och grönsaksbuljong

1 vitlöksklyfta, finhackad

1 gul lök, finhackad

1 morot, finhackad

1 zucchini eller gul pumpa, finhackad

1 röd eller orange paprika, fin hackad

3 dl svamp, skivas

3 dl Arborioris

500 gram riven Parmesan eller liknande Italiensk ost

Salt, svartpeppar, färsk timjan

Så här gör du:

  • Hetta upp oljan i en kastrull, krossa vitlöksklyftan lite lätt och låt den ligga i kastrullen tillsammans med oljan. Lägg i svampen och stek gyllenbrunt.
  • Koka upp vattnet + buljongen och håll det varmt men inte kokande.
  • Sänk värmen lite och lägg i lök, morot och paprika och låt fräsa en stund ca 5-6 minuter. Rör mycket så att de inte tar färg.
  • Lägg i riskornen och låt fräsa några minuter.
  • När du börjar ana torrhet slå på 1 dl vitt vin, rör försiktigt och låt det koka in helt och hållet. Det ska sjuda – ej  koka.
  • När vinet kokat in börjar du hälla på varm fond ca 1 dl åt gången och låter det koka in utan att det blir helt torrt i grytan. Rör hela tiden så att det inte bränner fast. När hälften av fonden gått ner i risotton är det dags att lägga i zucchinin. rör runt ordentligt. Fortsätt tills all fond och vin har kokat in.
  • Dra då av risotton från värmen och blanda in den rivna parmesanen. Smaka av med salt, peppar och timjan.
  • Servera risotton med mycket finriven parmesan, lite nymald svartpeppar och ev några droppar olivolja.