Prisutdelning 

Med stolthet tog jag emot priset Årets medlem 2022 av nätverket GridVellinge Kommuns största näringslivskväll Stjärnkväll

Vinkällan 

På mässan " Sparkling & Wine Malmö" träffade jag många trevliga besökare och diskuterade vinkunskap, utbildningar och vinprovningar när jag stod i montern hos Vinkällan.

Swedish Wine Center

Fantastiskt givande att få tim-jobba hos bästa svenska vinbaren i Malmö: Swedish Wine Center. Att sprida svenskt vin, vinmakarna bakom och nya upplevelser är mitt kall i livet!

Nätverk - sommelier

Nätverk är viktigt! Som sommelier hjälper man gärna varandra med tips och idéer samt med jobb. Svenska Sommelier Föreningen, Sverige

Nätverk - företagare

Att ha eget företag är förenat med hårt arbete. Utan mina kvinnor i det kvinnliga företagsnätverket Grid, Vellinge Kommun, hade jag aldrig klarat mig. Vi hjälps åt på alla sätt!

Bell Brodyr - företagsbrodyr

Jenny Bell, Bell Brodyr, har broderat samtliga mina arbetskläder. Fantastisk service, alltid med en "det fixar jag"-inställning. Och brodyren håller, tvätt efter tvätt.

Vem är jag?

Jag har en stor passion för vinmakandet, besöker regelbundet vingårdar samt älskar att få göra ett kul och intressant event för kunden.
Carina Johansson
Dipl. Sommelier
utbildare inom Munskänkarna

Utbildningar och kurser:

  • Sommelier-utbildning svensk via Gustibus Wine & Spirit Academy
  • WSET 2 Intermidiate, internationell
  • WSET3 - Advance Certificate, internationell
  • The Wine hub: Punsch kurs, California level 1, Capstone
  • Reseguide via Scandorama/Riis Reiser EG
  • Munskänkarna sedan 2005:                                    
2 betyg                                                                                    
Druvkurser, många olika
Mat & Vinkurs
Druvbetyg praktik & teori
Grundkurs
                     

Utmärkelser:

Årets medlem 2022, i det kvinnliga affärsnätverket GRID


Ordförande
för det kvinnliga affärsnätverket Grid, 2023-


Smaker – Dofter – Upplevelser!

Ända sedan barnsben har detta påverkat mig på alla sätt.
Som liten tillbringade jag somrarna i farmor och farfars sommarstuga i Silvåkra utanför Lund/Dalby där det fanns torrt sommargräs, fuktig ek, murrig sommarstugedoft, järnrikt vatten i “rickepumpen” och inte minst moreller som farmor gjorde vin av varje höst. Detta dracks sedan på alla släktmiddagar, och vi barn fick alltid smaka en liten klunk.

Kaffe och cigarettdoft; mamma och gatans hemmafruar samlades kring eftermiddagskoppen när vardagsbestyren var klara. Cigarr- och cigarilldoften från morfar och farfar. Bensin när pappa tankade. Saltvatten från sommarens havsbad i Kämpinge-bukten. Ättiksinläggningar till söndagsmaten. Och mitt i detta fanns jag - smakande, doftande, undrande.

Sen kom himmelriket; semestrarna genom Europas med dess dofter och smaker! Jag provade allt och bara njöt – inte många restaurangkök jag inte har provat smaken av såsen eller grytan. Föräldrarna drack det inhemska vinet och jag fick alltid smaka en klunk av dessa olika – det var alltid annorlunda smak i varje glas! Konstigt, hur kan det vara så?

Besök i Champagne och de fantastiska vinhusen som 14 åring! Här frodades nyfikenheten ...kan man jobba så här? Är det så här det går till?

Åren gick och så småningom ville jag veta mer. Hur kunde vinerna smaka olika trots exakt samma grunddruva? Rött vin var väl rött vin? Varför smakade inte rött vin som farmors morell-vin? Hur kunde vinerna påverkas av vilken mat vi åt och vilka tillbehör vi hade till?

Jag tog kontakt med Munskänkarna och mitt intresse började blomstra! På Munskänkarna har jag aktivt deltagit i mängder av föreläsningar, provat/spottat/provat/spottat många viner och framför allt utbildat mig genom deras internutbildningar terminsvis och kortkurser som Grundutbildning, Druvkurser, Mat och Vin….. Numera håller jag också i föreläsningar och kurser inom Munskänkarna ex inom Svenskt Vin.

Jag köper och läser mycket vinböcker och vinlitteratur, pluggar själv regelbundet vidare. Detta ämne blir bara mer och mer intressant ju mer man lär sig och förstår!

Vinprovningar och event

Vinprovningar har jag hållit sedan 2011 hos privatpersoner, föreningar och flera företag. Vilket nöje att få träffa kunder och lära ut vinets magi!

Jag reser gärna iväg och besöker vingårdar tillsammans med min man och njuter av druvorna och dess karaktär på plats. Gärna i Sverige! Att få träffa vinmakaren på plats är väldigt lärorikt.

Låt mig få locka er till en nyfikenhet och upplevelse i vinets och vinmakeriets intressanta värld!

Intyg diplom för utbildningar & kurser

Munskänkarna

Här har jag pluggat, spottat, pluggat och spottat sedan 2006. I Munskänkarna har jag min grund och har gått mängder av deras kurser. Idag är det jag som är kursutbildare, bl a i Svenskt Vin.
Jag tillhör sektion Skanör-Falsterbo, välkommen om du vill följa med som gäst!

Cert Sommelier - kursintyg

2021-2022 studerade jag till certifierad sommelier hos Gustibus Wine & Spirit Academy i Malmö. Kursen kompletterades med de internationella utbildningarna WSET 2 och 3, 

Årets Medlem 2022

Fantastiskt att få denna fina utdelning - och dessutom med en otrolig nominerings-text! Jag är så stolt och året därpå blev jag vald till ordförande för nätverket Grid, Vellinge Kommun. Tidigare har jag valts till ordförande för Skanska Sveriges kvinnliga affärsnätverk AKS. 
Man lär så länge man lever!