Vinblads-dolmar i tomatsås Vin och Smaks variant
Många odlar vindruvor hemma i trädgården, söta och goda men glöm inte att använda bladen också! Hinner du inte göra hela rätten just den dagen bladen är som allra finast, plocka bladen och lägg in i frysen, därefter kan du göra som det står i receptet. Jag använder också färdig salsiccia-färs, den är så god och gör min rätt så mycket enklare! Sommaren gav oss många tomater, dessa la jag rakt in i frysen vartefter, vi hann ju inte äta alla! Nu passar de bra att ta direkt från frysen, ner i grytan, för att göra den goda tomat-såsen. I frysen hittar jag också slatten med det vita vinet. En riktig restfest med andra ord!
Ingredienser:
En näve fräscha vinblad, skär av den lilla stjälken, förväll i lättsaltat vatten ca 5 min, lägg på handduk. (Tar du dom från frysen så lägg direkt ner i kokande lättsaltat vatten, förväll i ca 2-3 min.)
Gör rullar av salsiccia-färs, vik ihop bladens sidor, rulla ihop och lägg i ugnsform
Tomatsås:
ca 5 dl tomater, delade
3 vitlöksklyftor, grovhackade,
1 lök, hackad
färsk timjan, salt och vitpeppar
2 dl vitt vin eller cider
om du har: koncentrerad druvmust alternativt socker (alltid en nypa socker ihop med tomater!)
Puttra samman i ca 20 min. Smaka av och häll över vinblads-dolmarna. Skjuts in i ugnen ca 200 gr 45 minuter-1 tim.
Serveras gärna med en klick grekisk yoghurt/cr.fraiche/smetana, ett gott bröd, ev lite ris.

Ett knippe vinblad!

Rulla in i förvällda vinblad

Mumsig tomatsås över och skjuts in i ugnen!